Tunisko a přilehlé ostrovy se řadí mezi klenosty severní Afriky. Není divu. Skrývají nejenom bohatou historii, která láká návštěvníky ze všech koutů světa, ale také má v sobě tato země své kouzlo. Celoroční hezké počasí s teplotami kolem třiceti stupňů ve vzduchu a mořem s krásnými šestadvaceti stupni, zajistí živobytí z turismu i po hlavní sezoně. Modré moře s krásnými plážemi, pokrývající zlatý písek nejsou jedinou dominantou. Úchvatné historické budovy a památky berou dech i lidem, kteří zde žijí. Sever země nabízí dokonce i zalesněné hory. Protože Tunisko je více spojováno s pouští, není divu, že se sem turisté jenom hrnou. Atmosféra jako v pohádce Tisíce a jedné noci, je zde zaručena.

osel na poušti

Tunisko můžete projet od shora až dolů, a je jedno jestli si domluvíte svezení na velbloudovi, navštívíte solné jeskyně, monumentální římské koloseum či okusíte horko pouštního písku. Zdvořilost a vstřícnost místních lidí je opravdu ušlechtilá. Mají také smysl pro humor, takže když vám řeknou, že můžete jet i vlakem, nevíte, co si myslet. Ovšem dráhy v této zemi jsou čisté a moderní. Na severu v horách se otevře při pohledu z vagonu krásné panorama. V lesích je pak možné narazit na hyeny, gazely i rysy. Vyhlášený ostrov Djerba je sice placatý a ideální pro výlety na kole, disponuje také klidem a plážemi pro odpočinek. Romantická vesnička Midoun nabízí možnost navštívit krokodýlí farmu a nenechat si ujít krmení těchto impozantních tvorů s prehistorickými geny. Guellala je vesnice plná hrnčířů a jejich umění je k vidění v uličkách. Nahlédnout jim pod ruce můžete, koupit si pak nějaký výrobek je slušností. Trhy, restaurace a historii pak najdete v každém městečku. Orientálních památek je tu mnoho, stačí si jenom vybrat a vyrazit a věřte, nebudete chtít ta kouzelná místa opustit. Medinu, starou čtvrť města, najdete téměř všude. Hlavní město Tunis, s velkou mešitou Jama Ez Zitouna, nabídne turistům trosky slavného Kartága, tajemné uličky i restaurace a hotely.
palmy před budovou

Evropská menu v tuniské kuchyni? Ano, i to vám připraví obsluha hotelu, ale jen kromě vepřového. Těšit se ale můžete na špízy z grilovaného jehněčího, zvané brochettes. Tajjine se zase jako směs masa a vajec podává s kuskusem a harissa je ostrá pálivá pasta z chilli papriček. Kuskus je v této zemi velice oblíbený. Jde o pšeničnou krupici a nejčastěji ji najdete podávanou se zeleninou a masem. Lahodné jsou i kuličky z jehněčího masa, kořeněné koriandrem a kmínem, zvané kefta. A kdo má rád ryby, vyzkouší možná pokrm ojja, kde jsou kousky ryby nebo mozečku uvařené v omáčce z pálivých papriček a rajčat, s česnekem, mátou a koriandrem.