Zajímavý průzkum s vánoční tématikou proběhl v roce 2017. Zaměřil se na to, jaké druhy vánočního cukroví mají Češi nejraději. V České republice se každoročně v období adventu peče v domácnostech přibližně 15 druhů vánočního cukroví. Takový sortiment se zdá až neuvěřitelný, ovšem nutno podotknout, že tuto tradici dodržuje až 90 procent domácností. Je to také způsobeno tím, že se na Vánoce většina lidí skutečně těší, pečení cukroví navozuje vánoční atmosféru již ke konci listopadu, lidé jsou klidnější a spokojenější a navíc se většina receptů dědí z generace na generaci.
vánoční rohlíčky

Kdy se začíná s pečením

Více než 25 procent žen peče cukroví již v polovině listopadu, ještě před adventem. Po první adventní neděli s pečením začíná zhruba třetina žen a pečení na poslední chvíli (14 dnů před Štědrým dnem) se týká pouhého zlomku, asi 10 procent českých domácností.
vánoční pečení

Které druhy cukroví máme nejraději

Průzkumu se zúčastnilo přibližně 1500 lidí, kteří odpovídali takto: Suverénně nejoblíbenějším druhem jsou vanilkové rohlíčky. Těm se údajně nic nevyrovná, pouze se jim přibližuje linecké cukroví a vosí hnízda. S těmito třemi druhy by údajně české domácnosti vystačily a podle tvrzení některých konzumentů, by mohl být na úkor jiných druhů na vánočních stolech i větší počet těchto nejznámějších a nejchutnějších výrobků.
Ostatní cukroví, jako pracny, ořechy, kokosky, rumové kuličky a perníčky se v oblibě strávníků krčí někde daleko vzadu a není o ně téměř zájem. Stejně tak, jako tzv. raw cukroví, tedy bez tepelné úpravy, syrové, které je však paradoxně nejzdravější.
roztříděné vánoční cukroví

Zdravotní dopad

Jen pouhý zlomek žen peče před vánočními svátky cukroví ze zdravějších, přirozenějších ingrediencí, jimiž jsou např. med, třtinový cukr, melasa, celozrnná mouka apod. Klasické cukroví z bílého rafinovaného cukru, ztuženého rostlinného tuku a bílé vymleté pšeničné mouky je totiž z hlediska zdravotního doslova pohromou pro lidský organismus. Ačkoliv jsou Vánoce oslavou narození Ježíše Krista, lidé namísto oslavy přirozených darů přírody konzumují výrobky ze surovin oproštěných od cenných živin, čímž paradoxně Vánoce naopak degradují.