Za městskými památkovými rezervacemi

Tento „termín“ zní velice vznešeně, ale nejsou to jen prázdná slova. Prohlédnout si historickou zástavbu některých měst je skutečně impozantní zážitek, který si rozhodně nemohou dopřát lidé v zámoří. Mnozí z nich, kteří navštěvují Evropu, obdivují právě objekty v románském, gotickém, renesančním, barokním, rokokovém či klasicistním slohu a městské památkové rezervace jsou ideální příležitost uvědomit si, jak se tu žilo lidem před mnoha staletími, a jak mistrná umělecká díla dokázali vytvořit sochaři a stavebníci, ačkoli neměli k dispozici takovou techniku, kterou disponujeme my.

České Budějovice

Městských památkových rezervací naleznete v České republice hojný počet, na tak malém území jich tu napočítáte celkem přes čtyři desítky. Na Českobudějovicku jsou dokonce hned tři a můžete je navštívit třeba v průběhu jednoho dne. Kromě historického centra samotných Českých Budějovic je to Třeboň a Český Krumlov. A zajistíte-li si levné ubytování v Českých Budějovicích na příhodném, poklidném místě na okraji parku Stromovka, možná vám zbude dostatek energie podniknout výlet i do vzdálenějších míst v rámci jednodenního výletu. Není to odtud moc daleko do Jindřichova Hradce, Pelhřimova, Prachatic, Slavonic, Tábora a Telče, takže máte možnost vidět v průběhu jedné dovolené celkem devět městských rezervací.

náměstí v Telči

Kráse Jižních Čech již učarovala mnohým z nás

Jihočeská metropole vám nabízí mnohem víc, než jen procházku městem, neměli byste si nechat ujít i návštěvu přírodních krás, které opěvují malíři, hudebníci či spisovatelé a snaží se vám srozumitelnou formou sdělit, že právě zde je krajina velmi okouzlující, romantická a bez nadsázky rozhodně zajímavá.

Na Třeboňsku je to např. rybniční soustava z doby renesance, na Českokrumlovsku Chráněná krajinná oblast Blanský les, v Pošumaví Lipenská přehrada, na Táborsku okolí řeky Lužnice a lázně v Bechyni, na Jindřichohradecku Novohradské hory a oblast zvaná Česká Kanada. Je tu skutečně z čeho vybírat a možná, že vám nebude stačit pouhý týden dovolené na to, abyste alespoň zahlédli malou část toho všeho, co je tu každému z nás volně k dispozici.